Samenwerkingsproces De Waard

platteland 1zaterdag 30 mei 2009 10:11

Reactie van de ChristenUnie bij het Raadsvoorstel 2009-54, d.d. 2009-05-28

Met onze reactie willen we reageren op de vraag van de A3-gemeenten (Nieuw-Lekkerland, Graafstroon en Liesveld) om aan te sluiten bij het ingezette fusieproces van deze gemeenten.
Als ChristenUnie hechten we eraan evenwichtig aan te geven hoe wij in het proces staan van samenwerking.

e ChristenUnie is vanaf het eerste overleg duidelijk geweest over haar voorkeur om samen te werken in de Binnenwaard. Met name denken we daarbij aan het A5-verband (Nieuw-Lekkerland, Graafstroom, Liesveld, Zederik en Giessenlanden).

Dit heeft alles te maken met de overeenkomsten van de aandachtspunten van deze plattelandsgemeenten in het groene hart.

In 2006  waren we blij met de gestarte opzet van  Samen meer Waard, de A4. Het Samenwerkingsverband van Nieuw-Lekkerland, Graafstroom, Liesveld en Giessenlanden

In (maart) 2007 werd met het “Samen meer Waard-project” gestopt. Vanuit het overleg tussen met name de colleges werd daartoe besloten.

Dat vonden wij jammer,

Vanuit het college werd de stap gemaakt om operationeel te gaan samen werken met Zederik en Leerdam. Dit ter bevordering van meer bestuurskracht, betere uitvoering van de toenemende taken en daarmee een betere kans om zelfstandig te blijven.

In de raadsbespreking over deze (operationele) samenwerking op 8 november 2007 is de ChristenUnie mede initiatiefnemer geweest voor het vaststellen van de motie over Samenwerking in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.

Daarin ging het voor ons met name om:

1. Zelfstandig willen blijven.

2. Het aangaan van een operationeel samenwerkingsverband om de taken beter te kunnen uitvoeren.

Maar ook:

3. Dat het aangaan van het samenwerkingsverband op operationeel niveau geen dusdanige verplichtingen gaat geven (of een hypotheek legt), dat er niet meer gekozen kan worden voor een andere bestuurlijke samenwerking dan alleen met Zederik en Leerdam.

Dat was voor de ChristenUnie essentiëel om met de operatieve samenwerking GZL in te stemmen.

Zo’n 1,5  jaar verder constateren we o.a.:

De operationele samenwerking G.Z.L.is gestart en er zijn stappen gemaakt.

Een convenant is afgesloten. Er is tevredenheid over de gemaakte stappen en over de huidige bestuurskracht van Giessenlanden.

We kunnen de effecten nog niet volledig overzien en inschatten. Wat levert het ons werkelijk op? Wat zijn de voor- en nadelen? Dat willen we ook kritisch blijven volgen.

De ChristenUnie hecht er aan om consistent en betrouwbaar te zijn.

Daarom hebben we met name deze reacties:

1. Wat de ChristenUnie betreft is ons standpunt nog geheel overeenkomstig de inzet van de op 8 nov. 2007 aangenomen motie.

2.We kiezen zo mogelijk voor zelfstandig blijven zolang dit kan en verantwoord is.. Daarbij kan de operationele samenwerking met Leerdamen Zederik een betekenis hebben. Alsmede andere vormen van samenwerking.

3.De ChristenUnie gaat dus mee met dit raadsvoorstel en we kunnen ons voldoende vinden in de opgestelde brief.

Dat heeft o.a. de volgende redenen:

a. Wij willen, zo mogelijk, zelfstandig blijven.

b. De vraag om ons direct te laten betrekken in een fusie- of herindelingsproces (van de A3) is daarom nu ook niet relevant.

c. Er moet de kans zijn bij goede ervaringen met de convenantafspraken en de samenwerking dat er vruchten worden geplukt.

d. En er wordt waarde gehecht aan strategische en andere samenwerking in de regio. Ook naar nieuwe samenwerkingsverbanden.

4)  Naar de visie van de Christenunie hebben we ook met nadruk de volgende aanvullingen:

a. Wij hebben niet de wijsheid in pacht om te voorspellen hoe het zal gaan met het zelfstandig kunnen blijven of de noodzaak van meer gemeentelijke fusies en herindelingen.

Hoe groot of klein moet een bestuurskrachtige gemeente in de toekomst worden?

Misschien wordt op den duur wel een grote A-V-gemeente het meest gewenst of noodzakelijk geacht, gezien de grote regionale en strategische belangen. Of er is een andere omvang gewenst?

b. Ook hierin blijven we consistent bij ons standpunt:

Nl.  Als het echt op een herindeling aankomt of naar bestuurlijke schaalvergroting gaat, dan zullen wij gaan voor samenwerking binnen de cultuur en aandachtspunten van het groene hart en de Binnenwaard.

c.Liever hadden we het verzoek vanuit de A-3 gemeenten anders gezien.

Meer een open houding of een uitnodiging om na te denken over mogelijkheden in de toekomst om aan te sluiten, indien dat nodig of wenselijk zou zijn.

Hoe kan daar rekening mee worden gehouden, zonder ineens een gestarte operationele samenwerking af te blazen en direct te moeten aansluiten bij het al ingezette fusieproces?!

Dat kunnen we niet waarmaken t.o.v. de motie die over de samenwerking en het zelfstandig blijven is aangenomen (in nov. 2007).

Daar moeten de naburige gemeenten van  Nieuw Lekkerland, Liesveld en Graafstroom toch weet van hebben.

Daarom hopen wij dat de drie fuserende gemeenten  n.a.v. de brief rekening houden met ontwikkelingsmogelijkheden en aansluitingsmogelijkheden voor de toekomst. En indien van toepassing weten zij van onze welgezindheid richting de Binnenwaard

Namens de ChristenUnie

Jan Verspuij

« Terug

Reacties op 'Samenwerkingsproces De Waard'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.