Bijdrage ChristenUnie op raadsvergadering 2010-01-28

sportparkzaterdag 30 januari 2010 11:45

Bij Raadsvoorstel 2010-04 Herinrichting sportpark Giessenburg. Op 12 november 2009 gaven we reeds een duidelijke verklaring af over onze visie op het Project uitbreiding en herinrichting van het sportpark Giessenburg.

Het voorstel van B en W was om het besluit over het Sportpark uit te stellen tot na de uitkomsten van het onderzoek naar het voorzieningenniveau.

We gaven duidelijk aan:

De discussie over de uitbreiding van de capaciteit van Sportzaal Neerpolder en de herinrichting van het Sportpark duurt al te lang.

 

Deze  voorzieningen in Giessenburg zijn goed en nodig. Herinrichting is zeer gewenst.

Het plan heeft een brede steun en komt ten goede aan tenminste drie grote bloeiende verenigingen (Peursum, Vridos, DaCapo) en het zwembad De Doetse Kom.

In het collegevoorstel geeft u zelf aan: Het is een uitgebalanceerd, compleet plan wat u ook van harte zult omarmen.

De ChristenUnie wil geen uitstel.

Nog meer is ons duidelijk geworden dat de belangen voor de verenigingen groot zijn.

We kregen nog een rapport van DaCapo onder ogen. Het onderkomen van DaCapo vraagt een noodzakelijke revisie of vernieuwing. Beter nog: er is een andere plek nodig om ambities beter waar te maken!

DaCapo is een brede muziekvereniging met aandacht en opleiding voor jongeren. De vereniging geeft haar bijdrage aan veel activiteiten. De drie verenigingen en het zwembad hebben een positieve en brede functie naar een groot deel van de bevolking, voor jongeren en ouderen.

Het plan komt ten goede aan meerdere inwoners dan in de kernen Giessenburg en Giessen-Oudekerk.

De sportbeoefening vindt plaats op amateurbasis t.b.v  een  groot gedeelte van de bewoners in de kernen. Daar is de ChristenUnie voorstander van.

- Uitstel zal mogelijk kostenverhogend gaan werken.

De nieuwe plek van de sportzaal betekent een duidelijke oplossing voor de problematiek van ruimte en parkeren op de huidige plaatsen.

Het parkeerprobleem voor Het Zwembad wordt opgelost.

 De ChristenUnie beseft ook de consequenties.
Het voorstel heeft gevolgen voor de kosten van de gemeente. Vanaf 2012 geeft het een bezuinigingstaakstelling van € 353.000.

Dat is niet mis en heeft consequenties. Dat realiseren wij ons en dat nemen we ook serieus. Voor de te maken keuzes zullen we hier rekening mee moeten houden.

Het gaat nu om een bedrag van 7,1 miljoen.Dat vinden wij meer dan genoeg.

Want bezuinigingen moeten er ook komen, omdat we anders niet onze miljoenen kunnen aanspreken. En we willen uiteindelijk ook ondersteuning van voorzieningen in de andere kernen. Dus het blijft kritisch kijken naar de uitgaven. (Daarom gaan wij niet mee met het voorstel van de PvdA om nog meer uit te geven - Er is nog meer te verdelen).

Uw voorgestelde bezuinigingen zijn voor ons akkoord. Te veel druk op de kwaliteit moet er ook niet komen. Het gaat om een project wat jaren mee moet.

We hebben zelfs nog een kanttekening:

In fase 3 (2012) wordt gesproken van een half aan te leggen natuurgras trainingsveld. Daar is op bezuinigd. Is het toch niet verstandiger een kunstgrasveld ervan te maken. Zeker een trainingsveld wordt intensief door de jeugd gebruikt. En stel het open voor buitengym voor scholen. Dan haal je dubbele winst. Het is nog geen 2012. Kijk nog eens goed naar deze mogelijkheden. Misschien valt de aanbesteding  mee en kunnen zo extra wensen nog uitgevoerd worden. Anders vinden wij het ook belangrijk dat meevallers terug in de pot komen.

Op 12 november noemde ik het bedrag van 6,5 miljoen. Dat mocht voor ons wel de max zijn.

Het voorstel is hoger. Het is een soort compromis van de ingebrachte reacties.

Wij vinden het gepast dat de opbrengsten van de vertreklocaties niet zijn ingebracht.

Dat maakt de 7,1 miljoen acceptabel. Wellicht komt er nog een bedrag van terug. Over de invulling van de vertreklocaties kunnen we nog ongebonden beslissen.

Wel blijven wij sterk benadrukken dat de uitgave van 7,1 miljoen ook genoeg is. Er moet hard aan gewerkt worden dat we daar niet bovenuit gaan. Een snelle beslissing tot actie kan in deze tijd voordeliger uitpakken.

En we stellen andermaal: laat verenigingen vooral betrokken, ondernemend en creatief zijn. In bouw en gebruik (exploitatie-inkomsten) moet optimaal ingezet worden op eigen initiatief en werkzaamheid. En wat kunnen we combineren? Blijf daar scherp op. Wat zelf gedaan wordt en samen wordt gedaan is beter en goed voor de gemeenschapszin.

Het gaat ons nu niet meer om een discussie.

We herhalen tenslotte onze opmerking over gelijkheid die voor geheel Giessenlanden moet gelden. Dat betekent:

De gelegenheid tot sportbeoefening wordt verder (juridisch) uitgewerkt ,waarbij het gelijkheidsbeginsel uitgangspunt is. (Zie blz. 38 van de rapportage)

Of u nu gebruik maakt van de nieuwe beleidsregels (bij voorbeeld vanwege de kostenbesparing) of er komt een andere regeling, het moet helder en toepasbaar zijn en vallen binnen de kaders van het gelijkheidprincipe en de beleidsregels.

Het dient tevens afgekaart te worden dat er boven het budget uitlopende financiële consequenties voortvloeien.

Ik rond af:

Verenigingen, college en alle betrokkenen na zoveel jaren: aan de slag voor een prachtig project. Geen onnodige kosten meer voor een langer proces!

U zegt er zelf nog van:
Met een goed ingericht sportpark stimuleert de gemeente het bewegen en recreëren in verenigingsverband. Dit is goed voor de gezondheid van de inwoners en de sociale cohesie van het dorp en de gemeenschap.

Een  toekomstperspectief waar de ChristenUnie van harte aan wil meewerken.

ChristenUnie Giessenlanden  2010-01-27

Namens de fractie,  Jan Verspuij

« Terug

Reacties op 'Bijdrage ChristenUnie op raadsvergadering 2010-01-28'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.