Tekort gemeente Giessenlanden

Euroswoensdag 29 september 2010 19:23

Donderdag, 23 september, was er een raadsvergadering waarin het (nieuwe) college van VVD, CDA en SGP met een ingrijpend voorstel kwam om scherp te bezuinigen en voor minimaal vier jaar geen gebruik te maken van de Reservepot van € 70 miljoen (gelden verkregen door de verkoop van het woningbouwbedrijf in 2008). Er dreigt anders een oplopend tekort in de begroting van € 5 miljoen.

Raadsvergadering 23 september 2010

Voorzieningen en subsidies komen zwaar onder druk.
Het voorstel klonk heel anders dan de verkiezingsbeloften in maart 2010.
Vanuit de ChristenUnie-fractie hebben we aangegeven dat we wel degelijk mogelijkheden zien en willen bereiken om én te zorgen voor een beter begrotingsevenwicht  én ook  een bedrag te kunnen besteden voor voorzieningen. (zie ook de reacties elders).
Dit kan o.a. door kritisch te kijken naar (extra) bezuinigingen, uitgaven, inkomsten, terug brengen van de exploitatielasten (ook door eigen inbreng van inwoners en verenigingen) en door slim te investeren.
Slim investeren kun je bij voorbeeld door oude verlichting door led-verlichting te vervangen of voorzieningen te clusteren, waardoor minder structurele lasten komen.
Dat kost wel enkele jaren en dus ook investeren. Daarvoor kun je het reservegeld o.a. gebruiken en benutten.
Nu er eventueel  magere jaren komen willen we de gevulde beurs  toch voor een deel benutten en gebruiken om ook Giessenlanden toekomstproof te houden.
En hoe ver kan je in de toekomst kijken? Ook als het gaat om de vraag: blijft Giessenlanden wel zelfstandig? ( - Wat we overigens  graag blijven nastreven).
Met behulp van onze financiële specialisten Simon de Leeuw en Aart Schalk is dit nader bekeken en zien we zeker financiële mogelijkheden. Die hebben we aangedragen.

Echter: de coalitiepartijen wilde op 23-9  geen enkele ruimte geven om dit eerst nader te onderzoeken en dan pas (bij voorbeeld in januari 2011) definitieve beslissingen te nemen over de financiële uitgaven.
Dat stelde ons teleur.

 

Hoe zit het nu?

Op 23 september ontvingen we een mail  van een onbekende waarnemer over het tekort in Giessenlanden.  Een mail met een spiegelverhaal van Boer van der Giessen.
In een begeleidend schrijven geeft de schrijver aan: Boer van der Giessen is een pseudoniem voor iemand die NIET politiek actief is maar slechts gewend is om z'n simpele boerenverstand te gebruiken. Via de website van de gemeente kun je tegenwoordig allerlei vergaderingen afluisteren. Da's leuk voor in de auto onderweg. Dit keer verbaasde mij de hele kwestie zo, dat ik wel moest reageren.

We geven het verhaal weer, omdat  het de kern raakt van ons denken over wat er nu speelt in onze gemeente.
Let wel Boer van der Giessen is geen bekende uit onze directe CU-kring. We zien hem wel als een goede waarnemer.

Lees hier het verhaal van Boer van der Giessen.

« Terug

Reacties op 'Tekort gemeente Giessenlanden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.