Twittermail mei 2013

Aart_Schalkvrijdag 07 juni 2013 20:43

Takendiscussie lijkt op welstandsvrij bouwen

Het belangrijkste agendapunt deze maand was het Raadsvoorstel Takendiscussie. Het ging over de gemeentelijke taken. De discussie werd richting geven door de stelling niets is onbespreekbaar. Het voorgestelde besluit werd door de oppositiepartijen PvdA en CU niet als bevredigend ervaren.

Op persoonlijke titel. Niet representatief voor het officiële standpunt van de ChristenUnie Giessenlanden

Burgemeester Els Boot in de lappenmand

De raadsleden zijn geïnformeerd over de te wensen overlatende gezondheidstoestand van de burgemeester. Vanwege hartklachten is zij afwezig. Van deze plaats van harte beterschap toegewenst. Als plv. voorzitter trad deze vergadering Glerum (CDA) op. Als locoburgemeester is Jan de Groot actief.

Griffier verlaat de gemeente per 1 september a.s.

Nelleke Both heeft aangekondigd per 1 september a.s. in Baarn haar griffierschap voort te zetten. Giessenlanden is dus op zoek naar een vervanger (M/V). Nelleke, veel succes toegewenst in je nieuwe werkomgeving.

Opmerkelijke cursus voor een aantal beleidsambtenaren

onderlinge beoordeling als middel voor betere communicatie?
Gedurende 9 maanden volgen 14 beleidsmedewerkers van Leerdam en Giessenlanden een persoonlijk ontwikkeltraject (de GL Academy) met als doel het vergroten van het zelfmanagement van de deelnemers en daarmee een kwaliteitsimpuls te geven aan de organisatieontwikkeling van beide organisaties. Onderdeel van de opleiding is het observeren van een raadsvergadering. Middels een checklist wordt een kort verslag geschreven en adviezen gegeven hoe het (eventueel) beter kan. Geadresseerd aan de voorzitter en griffier van de raad. Tja, volgens wethouder Akkerman hebben ambtenaren het al druk zat. Enige jaren geleden is de raadsleden gevraagd niet meer rechtstreeks met de beleidsmedewerkers contact op te nemen. Het op deze wijze het omgevingsbewustzijn van de beleidsmedewerkers te vergroten veroorzaakt bij mij cognitieve dissonantie (zo nodig even zelf opzoeken wat dat is. De definitie van cognitieve dissonantie is concreter verwoord dan de doelstelling van de GL Academy).

Vragenhalfuurtje

sociaal akkoord niet zo richting gevend?
Bak (CDA) vond gehoor bij partijgenote wethouder Van Leeuwen. Beiden waren het over eens dat het sociaal akkoord voor veel onduidelijkheden zorgt. Goed dat dat weer eens gezegd is. Ik ben benieuwd hoe Giessenlanden te zijner tijd haar middelen op sociale wijze gaat inzetten.

nieuwe milieuvergunning Motorclub De Bougie zorgt voor deining

Het college heeft er al jaren hoofdpijn van. Niet van het geluid, maar uit frustratie dat er maar geen overeenstemming kon worden bereikt met de motorclub. EUR 100.000,00 is gespendeerd aan juridische- en expertise bijstand. Nu de landelijke motorbond haar leden strengere eisen heeft opgelegd om de geluidsoverlast te beperken, kwam er ruimte voor beide partijen om tot elkaar te komen. Op basis van geluidsmetingen werden voor panden in de omgeving individuele geluidsmaxima bepaald. Het aantal trainingen en wedstrijden en het gebruik van de geluidsinstallatie is nauwkeurig omschreven. Desondanks blijft de activiteit in het Groene Hart omstreden. “Er zal altijd wel een geluidsoverlastbeleving zijn” stelt wethouder Akkerman. Het zal niet alleen een beleving zijn. Een regelmatige overschrijding van de huidige afspraken is aannemelijk. Helaas trekt de Gemeente Giessenlanden geen extra geld uit om dat frequent te controleren.

De hamerstukken

zonder debat unaniem aangenomen

1. RV 2013-15 protocol behandeling klachten GLZ

noodzakelijk, maar lijkt qua snelheid op de Fyra

U kunt pas bij de Nationale Ombudsman terecht indien uw klacht naar uw mening niet goed is behandeld door de Gemeente. Dit protocol heeft het doel de klachten correct af te werken. Ik geef u het advies eerst vasthoudend te trachten er met behandelende ambtenaar uit zien te komen. Het protocol behandeling klachten voorziet niet in een snelle afhandeling van uw klacht.

2. RV 2013-2016 Buiten werking stellen van de welstandsnota

Zou iedereen de weelde aankunnen?

Reeds in 2004 werd de wettelijke verplichting tot het hebben van een welstandscommissie opgeheven. Vanaf die tijd zijn er gemeenten, die ervaring hebben opgedaan met welstandsvrij bouwen. De ervaringen zijn gematigd positief. Inmiddels zijn 70 van de 403 gemeenten overgegaan tot welstandsvrij bouwen. Hoewel in het RV geen melding werd gedaan van de ervaringen van andere gemeenten, werd wel opgenomen na 1,5 jaar de gang van zaken te evalueren. “Speciaal voor de CU” volgens wethouder De Groot. Ja, de CU is voor evalueren van nieuwe activiteiten, maar niet als er al voldoende ervaringsgegevens beschikbaar zijn. Voordeel is wel dat iedereen nu “Jezus redt” op zijn dak mag zetten.

3. RV 2013-2020 Ontwerpbegroting 2014 Omgevingsdienst ZHZ

Ook omgevingsdienst blijft kosten voor gemeenten verhogen

De Raad besloot unaniem om een zienswijze kenbaar te maken. Geen indexering op de opdrachtbudgetten van de Gemeente Giessenlanden. De indexering dient opgevangen te worden binnen de bestaande budgetten, waardoor het budgetniveau zich op het niveau van 2013 handhaaft.

Bij andere samenwerkingsverbanden zal de tekst van deze zienswijze ook van pas komen.

4. RV 2013-24 Vormgeving congruente samenwerkingsverbanden in het sociaal domein

fout voorgesorteerd, dan verplicht afslaan.

Minister Plasterk heeft haast met herindeling van de gemeenten. Door de besluitvorming in één keer te doen, maar een onderscheid te maken in verschillende domeinen, probeert hij de vaart erin te houden. Helaas, de besluitvorming leidt daaronder. Op de automatische piloot worden aangegane samenwerkingsverbanden als de meest logische keuze te berde gebracht. Alternatieven worden niet aangedragen. Het feit dat andere randgemeenten tot een ander samenwerkingsverband behoort is reden om geen afstemming te doen. Het leidt tot een oppervlakkige besluitvorming met groot risico op gemiste kansen. In 3 weken tijd moest de besluitvorming plaatsvinden. Alle fracties konden zich vinden in het één keuze menu van het college om voorkeur uit te spreken voor het Alblasserwaard/Vijfheerenlanden samenwerkingsverband. Alleen de CDA gaf een stemverklaring de vorm van een motie om hun wensen vast te leggen. Een ultieme poging tot beinvloeding van de wijze van uitvoering van een raadsbesluit.

De raadsbesluiten nader bekeken

De debatstukken

RV 2013-2019 Takendiscussie 2013

Met richtinggevende uitspraken in de categorieën Algemeen , Samenwerking, Onderhoud, Subsidies, Overige taken en diensten en Ondersteunende taken in eigen beheer nam de Raad een besluit. Als u deze zin terugleest begrijpt u waarom in de steunfractievergadering zoveel keer de vraag werd gesteld wat nu precies bedoeld wordt. Als dan in de onderliggende stukken een omschrijving per categorie wordt gegeven, die ruimte biedt om zowel links als rechtsaf te slaan, begrijpt u dat de oppositie er niet mee uit de voeten kon.

De coalitie vond het allemaal prima. De VVD sprak over prijzenswaardige zorgvuldigheid, maakte een compliment voor de uitwerking en voorziet een kleine, slagvaardige gemeente. De CDA sprak van grosso modo verenigbare uitgangspunten. Een sluitende begroting is het uiteindelijke doel. De SGP nam als enige een boeiende discussie waar en waardeerde dat zeer. Zeker geen verkiezingsitem van de takendiscussie maken, want daarvoor is dit proces te waardevol geweest. Snoek (VVD) werd door Lock (SGP) erop gewezen dat snoeien niet altijd tot bloeien leidt. Zeker niet als je 3 jaar niet snoeit en vervolgens besluit er voor het eerst mondjesmaat volgend jaar mee te beginnen. Lock(SGP) sprak liever over een procesmatige weg volgens de trechtermethode. Een brede weg, die langzamerhand steeds smaller wordt. Dat lijkt meer op de fuikmethode. Eenmaal die weg ingeslagen is er geen weg meer terug. Keren is onmogelijk, inhalen ook niet, follow the leader, die uiteindelijk ook niet verder kan. De PvdA was blij dat de takendiscussie op de agenda stond. Zag evenwel geen SMARTe invulling. Ook de planning sprak niet aan. Uitvoering pas in 2014-2020? Welke invloed heeft de voorzieningendiscussie dan? De CU had fundamentele bedenkingen tegen de formulering van de richtinggevende uitspraken in een aantal categorieën. Het besluit was zo geformuleerd dat er niet anders dan tegengestemd kon worden. De wethouder deed nog een appèl op de bestuurlijke moed om dit besluit te nemen. Het besluit heeft veel impact volgens hem. De CDA vond het belangrijk dit besluit gezamenlijk te nemen, maar naast deze op het gemoed gerichte uitspraken werd er geen inhoudelijke argumenten aangevoerd. De PvdA en CU stemden tegen het voorstel en de oppositiepartijen voor. De CU benadrukte in een stemverklaring dat het op onderdelen niet eens is met het voorstel, maar dat de CU wel constructief wil blijven meedenken.

Samenvattend kan worden gesteld dat aan de ketting van beleidsnota's van de afgelopen jaren een einde is gekomen. De praktische uitwerking wordt over de verkiezingen van 2014 getild. Teleurstellend om te constateren dat dit college daar niet aan toe is gekomen. Als reactie op het coalitieakkoord 2010-2014 vroeg Verspuij (CU) zich in mei 2010 af wat er nu concreet gaat gebeuren. Het antwoord is nu bekend.

RV 2013-2032 Ontwerp begroting 2014 Dienst Gezondheid en Jeugd ZHZ en Dienst Ambulance vervoer. Dit agendapunt werd laat toegevoegd. De voorbereidingstermijn bleek te kort. De Raad heeft besloten de ruimte te geven om zienswijzen in te dienen met de kanttekening dat de raad pas in junibesluit. De uiterlijke termijn voor het indienen van zienswijzen is evenwel 31-5-2013. Op formele gronden zou een afwijkend besluit van de Raad in juni niet ontvankelijk kunnen worden verklaard. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de zienswijzen geheel genegeerd zullen worden.

« Terug

Reacties op 'Twittermail mei 2013'

broker
Geplaatst op: 05-09-2014 11:02 Quote
The ETF System trades on currency exchange live the basis of trend following using technical analysis as its basis. System is up, down, and consolidating markets as well. Technical analysis trading takes advantage of the fact website that ETF’s tend to move in trends 30% of the time. With that subject converter exchange rate matter, the efforts will benefit both sides. I’ve been looking at forex currency markets distribution channels
alicezeta56, alicezeta56 (alicezeta56) [919502]
Geplaatst op: 01-07-2015 11:31 Quote
Any time someone from your Financial section walks in to a room of men and women from the particular sales and also marketing divisions, the dialogue dies straight down and every person waits for your killjoy to be able to leave. connectfinance.net
When you have old debt that you will be paying back with a much lowered monthly rate the possibilities are the debt continues to be sold onto with a debt assortment agency. That is good news to suit your needs and this is why! thefinancecompany.net
It's quite crucial to have got personal fund discussions along with your spouse or perhaps partner. Finding out how to speak concerning money, in the helpful and also worthwhile approach, can create the most effective foundation regarding both the relationship plus your financial well-being. adviceaboutfinance.net
alicezeta56, alicezeta56 (alicezeta56) [919502]
Geplaatst op: 01-07-2015 11:31 Quote
Millions are trying to find relief using the same old outdated methods that only find yourself costing valuable time and funds. The so-called reduction just has a different kind of debt. You can find better techniques. rainbow-finance.net
Scientific works inside the theories regarding finances and also credit, in line with the specification with the research thing, are characterized being many-sided and also many-leveled. vipcarfinance.net
Searching to teach your youngster about funds management? The earlier you start this technique, the easier it'll be for your youngster to produce financial habits that may benefit them for a very long time, and stop them coming from moving residence after school in significant debt. teachingfinance.net
alicezeta56, alicezeta56 (alicezeta56) [919502]
Geplaatst op: 01-07-2015 11:31 Quote
It's got becoming more and more apparent in which business, even as know that, is deep during a extraordinary transformation. businessfrontier.net
Have an individual ever looked at a symphony orchestra in order to see how a large business could possibly be structured? That is amazing each area of the orchestra can be a department withiIn your business, as well as the musical movie director, or conductor, could be the CEO or perhaps The Manager. businessorganisers.net
Building a prosperous business requires creating a firm base. Mission, Perspective and beliefs, hard edged organizing, leadership advancement and employing a common pair of tools regarding resolving problems certainly are a good place to begin. successionbusiness.net
jhon
Geplaatst op: 05-10-2015 13:04 Quote
Very nice educational post,you have mentioned very valuable information whcih is helpful.Your website has nice layout,i have bookmarked the website to read more.
<a href="http://rubberflooringsuk.co.uk/gym-mats.html">gym mats for exercise routines</a>
Alex
Geplaatst op: 21-02-2017 09:55 Quote
I like convection ovens very much. http://bestconvectionovenreviews.com/
Nieuw bericht