ChristenUnie: ‘Schaalvergroting heeft grenzen’

molenwaard_lr_5maandag 15 december 2014 08:44

Een gemeentelijke herindeling in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden lijkt onvermijdelijk. Maar schaalvergroting heeft ook grenzen, vinden diverse ChristenUnie-fracties in de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Die grenzen hebben niet zozeer te maken met de grootte van een gemeente, maar meer met de gevolgen voor kleinschalige samenlevingsverbanden.

‘We onderkennen de noodzaak van een robuuste gemeente, bijvoorbeeld om goed inhoud te geven aan de transities in het sociaal domein. Voor de ChristenUnie zijn er ook grenzen. Bijvoorbeeld als een fusie van gemeenten ten koste gaat van kleinschalige verbanden en betrokkenheid van burgers bij hun eigen leefomgeving. Vanuit onze christelijk-sociale politiek benadrukken we daarom de kracht van kleinschaligheid en de zorg voor de vitaliteit van al onze kernen.’

De bestuurlijke toekomst van de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden kwam recent ater sprake in het halfjaarlijkse overleg waar ChristenUnie-fracties uit Molenwaard, Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden, Gorinchem, Leerdam en Zederik deelnamen. Daar bleek overigens dat de gedeelde opvatting over de kracht van kleinschaligheid en de zorg voor vitale kernen niet automatisch tot hetzelfde standpunt leidt. Zo koos ChristenUnie Zederik onlangs eerder voor een samenwerking tussen Zederik, Leerdam en Vianen dan een fusie tot één gemeente Vijfheerenlanden. In buurgemeente Leerdam stemde de ChristenUnie juist vóór het vormen van één gemeente in de Vijfheerenlanden. De gemeenteraad van Vianen moet nog een besluit nemen.

Meerwaarde
Ook de ChristenUnie-fracties in de vier Alblasserwaardse gemeenten zijn met elkaar in gesprek op welke manier zij voor de inwoners de meest optimale invulling kunnen geven aan de bestuurlijke inrichting van de Alblasserwaard. De ChristenUnie-fracties van Molenwaard en Giessenlanden steunen het idee een onderzoek te starten om te bezien in hoeverre fusie een meerwaarde zal opleveren. Ook de Hardinxveld-Giessendamse ChristenUnie-fractie kijkt belangstellend naar de ontwikkelingen in de Alblasserwaard, ondanks het feit dat hun college op dit moment aankoerst op een mogelijke aansluiting bij de Drechtsteden.

De Gorcumse ChristenUnie-fractie maakt een pas op de plaats in lijn met het standpunt van het Gorcumse college. ‘Gorinchem is niet per se uit op een herindeling, maar wil wel meepraten zodra dit aan de orde is. Het college neemt een afwachtende houding aan en die insteek delen wij’, aldus de fractie van ChristenUnie-SGP in Gorinchem.

« Terug