Molenlanden gaat starters op de woningmarkt helpen met een starterslening

Rijtjeshuis.jpgwoensdag 03 maart 2021 15:52

Molenlanden - Op 2 maart 2021 heeft de gemeenteraad ingestemd met het instellen van een starterslening om starters op de woningmarkt een extra duwtje in de rug te geven. Lees hieronder de bijdrage van raadslid Leo Timmer tijdens het debat.

Voorzitter, wij kunnen van harte instemmen met het voorstel om een starterslening in het leven te roepen in Molenlanden! De starterslening is een eenvoudige en snelle renteloze lening die in ruim 200 gemeenten wordt toegepast. Zeker nu de koopmarkt dusdanig is, dat men vrijwel standaard hoger moet bieden dan de vraagprijs (volgens het CBS gemiddeld 9,3%). De regeling kan voor de starter net het verschil maken om een huis te kopen. Want: helaas zien we dat de bouw van nieuwe betaalbare woningen moeizaam van de grond komt. Zelfs de pilot Tiny en Small houses is helaas nog geen groot succes. Dan blijft alleen de bestaande bouw over en van die markt weten we dat die zeer krap is. Als ChristenUnie grijpen we daarom iedere mogelijkheid aan om starters op de woningmarkt te helpen. 

Hoger bedrag

Omdat wij het voorstel van het college om de maximale aankoopprijs te bepalen op 250.000 euro te laag vinden dienen wij samen met Progressief Molenlanden, CDA en Doe Mee Molenlanden een amendement in om de prijs te verhogen naar 275.000 euro. Vanwege de huidige woningmarkt is een hoger bedrag realistischer. 

Terugkeerders

Ook mensen die eerder in Molenlanden hebben gewoond, moeten een kans krijgen. Jongeren die elders een opleiding hebben gevolgd en personen die om andere redenen de gemeente hebben verlaten moeten van de starterslening gebruik kunnen maken als zij binnen vijftien jaar terugkeren. Om deze termijn in het voorstel te krijgen dienen wij samen met Progressief Molenlanden, CDA en Doe Mee Molenlanden een amendement in. 

Raadsvergadering

Beide amendementen zijn aangenomen! Alleen VVD en SGP stemden tegen.

Het Kontakt

Het Kontakt heeft een artikel geplaatst met het verslag van de raadsvergadering. Het verslag is te lezen door te klikken op onderstaande link:

https://www.hetkontakt.nl/regio/alblasserwaard/238229/molenlanden-helpt-starters-woningmarkt-vvd-en-sgp-vinden-risico

« Terug

Reacties op 'Molenlanden gaat starters op de woningmarkt helpen met een starterslening'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.