Twittermail januari 2013

Aart_Schalkdinsdag 29 januari 2013 21:28

Een voorzichtig begin?

Een bescheiden agenda werd vlotjes afgewerkt. Zowel het college als de raad waren niet van zinnen hun huid duur te verkopen. Wellicht de stilte voor het masterplan voorzieningen, dat in maart a.s. aan bod komt? Wij moeten ernaar gissen.

Op persoonlijke titel. Niet representatief voor het officiële standpunt van de ChristenUnie Giessenlanden

Een gezegend begin is het halve werk, ook als het even vriest.

in januari blijven de politieke standpunten bevroren

In Moskou was het 60 graden onder nul. In de Betuwe werd minus 20 gemeten. In de raadzaal werd met verve de kou uit de lucht gepraat. Maar soms lijkt het op een siësta, zo weinig agendapunten zijn er. Het kerngericht werken bracht soms een zweetluchtje voort. Niet door het werken zelf, daar zijn we nog lang niet aan toe. Praten over hoe “we” het gaan doen zonder kaders te stellen. Ja, daar krijg je het van zelf warm van.

Het Vragenhalfuurtje

Tijdens het Vragenhalfuurtje worden veel vragen gesteld, die de dag ervoor in het Kontakt of Het Kompas te lezen waren. Het college doet haar best een afdoende antwoord te geven.

PvdA heeft de ontwikkeling van fase II van Industrieterrein Schelluinen-West ter sprake gebracht. In fase I zijn bedrijven toegelaten, waarvoor het industrieterrein Schelluinen-West niet was bestemd. Hoe dat komt ligt dat voor de hand. De crisis heeft de veronderstelde animo niet vergroot. Bovendien valt het op dat burgemeester IJssels van Gorinchem zijn rol op de achtergrond heeft gewijzigd in een fervent voorvechter van de vestiging van andersoortige bedrijven. De in Schelluinen gevestigde KIA-dealer mag zich niet vestigen op Schelluinen-West, terwijl een iets meer op vrachtwagenhandel georiënteerde handelaar uit Sliedrecht zich wel mag vestigen. Wethouder De Groot heeft de regie in handen. Alles gebeurt volgens het door de Raad vastgestelde bestemmingsplan. Dus was de reactie van de wethouder in de trend van eigen schuld, dikke bult PvdA, je had maar beter moeten opletten tijdens de behandeling van het bestemmingsplan. Niet voor de eerste (en de laatste ) maal treft het college geen enkele blaam. Het college zal zich houden aan de motie van de Raad, dat zij vooraf in kennis gesteld wordt van het in ontwikkeling van fase II. Als 70% van fase 1 verkocht is, komt fase 2 in ontwikkeling. De beloofde groenstroken mogen wat mij betreft wel wat eerder in ontwikkeling worden genomen.

De VVD stelde de opgedoken spookfacturen voor wat betreft lokale belastingen aan de orde. Voor frauduleuze afboekingen van uw rekening wordt gewaarschuwd. Volgens wethouder Akkerman door de politie aangekaart. Op de website van de VNG staat de waarschuwing al enige tijd gepubliceerd. Overigens, de nota's van de lokale belastingen hebben voor mij altijd al een spookachtig karakter.

Het donkere dagen offensief heeft het doel preventieve maatregelen te nemen om het hoofd te bieden aan de toegenomen inbraken in Giessenlanden. Het ministerie van Defensie hanteert ook deze term, maar hieronder wordt niet zo'n defensieve actie verstaan.

Het verslag van de vorige vergadering

Hebt u de verslaglegging van een raadsvergadering wel eens gelezen? Het is een teleurstellende ervaring. De motivatie, waarom partijen voor of tegen te stemmen ontbreekt stelselmatig. Niemand zal dus de beweegredenen kunnen traceren. Zeer onbevredigend wordt het als op niet ter zake doende argumenten partijen tot een besluit komen.

Het volgende voorbeeld komt uit de vergadering van de vorige maand. In tweede termijn stelt wethouder Akkerman dat het uitstellen van tussentijdse winstnemingen bij de Bestuursrapportages de transparantheid op de winstontwikkeling niet vergroot. Op basis van deze onjuiste informatie besloot de VVD nietakkoord tegaan. Voor het nageslacht wordt dit interessante proces niet vastgelegd. Wil je dit toch voor je archief zeker stellen dan zit er niets anders op dan het stukje van de audioband te downloaden.

De hamerstukken

Zachtjes afhameren heeft ook zijn voordelen?

2. Bestemmingsplan Bedrijventerrein Middenweg en Giessenburg (portefeuillehouder De Groot)

De CU vroeg zich af of er gecontroleerd was of de activiteiten genoemd in het bestemmingsplan overeen
kwamen met werkelijke activiteiten. Wethouder De Groot was daarover klip en klaar. Alles zou koek en ei

zijn (als dat geen detailhandel is natuurlijk, want dat mag niet volgens het bestemmingsplan). Momenteel wordt er alleen een woning aan de Kerkweg 10d te koop aangeboden. Past dat in het bestemmingsplan?

3. Groot onderhoud grafkelder begraafplaats Arkel (portefeuillehouder De Groot)

In 1926 werd de familie verblijd met een eeuwig durende toezegging van de Gemeente Arkel om de
grafkelder te onderhouden. De familie is inmiddels uitgestorven, maar de overeenkomst zou niet te
beëindigen zijn. Aldus volgens de geraadpleegde juristen. Er bestaat dus hoop voor partners, die in een
echtscheidingsprocedure zijn verwikkeld, maar die zich willen beroepen op de beloofde eeuwige trouw.
De juristen van de Gemeente Giessenlanden zullen ongetwijfeld de ontbinding van het huwelijk langs
juridische weg kunnen verhinderen.
4. Opheffen Buurtschool te Noordeloos (portefeuillehouder Akkerman)

Door alle partijen triest gevonden, maar een onvermijdelijk besluit tot sluiting van de Buurtschool
Noordeloos werd genomen. Alle kinderen kunnen binnen een straal van 6 km een nieuwe school vinden,
zodat het leerlingenvervoer niet extra belast wordt.

5. Wijziging verordening Onroerende zaakbelasting 2013 (portefeuillehouder Akkerman)

Het blijft vreemd. De raad heeft besloten de OZB te verhogen met 3% . De ambtenaren gaan aan het
rekenen en komen met een rapportage, waaruit blijkt dat de aanslagen 7,77% hoger uitvallen. Een
bezwaarschrift te zijner tijd heeft wel een kans van slagen denk ik zo.

De debatstukken

De raadsleden hebben nog wel gelimiteerde spreektijd, van debatteren ziet men maar van af.....

Om één of andere reden is het belangrijk dat de vergadering verloopt, zoals vastgesteld in de agenda. Ook deze vergadering werd daarvan niet afgeweken, dus kwam het enige debatstuk ook als eerste aan de beurt:

Kerngericht werken (portefeuillehouder Boot)

Een gênante discussie, die begon tijdens de informatieavond en een vervolg kreeg tijdens de raadsvergadering, vond plaats tussen burgemeester Boot en VVD fractieleider Snoeck. Beiden claimden de uitvinder te zijn van het kerngericht werken. Altijd makkelijk als je weet wie je verantwoordelijk kan houden. Alhoewel, Van Vuren (CDA) heeft geen patentaanvraag kunnen vinden. Toen de beleidsmakers aan het woord waren geweest mochten een aantal afgevaardigden ook iets zeggen. Hoewel de dorpsraden, dorpsberaden of hoe zij in de toekomst zullen gaan heten volledig een zelfstandige status krijgen is duidelijk hoe de pikorde is. De Gemeente geeft alle vrijheid, maar wil wel het hoogste woord. Een verbinder (kosten EUR 67.500,00) wordt aangesteld om de communicatie tussen de ambtenaren en de dorpelingen tot stand te brengen. Volgens de burgemeester is communiceren een vak geworden. Vroeger behoorde het tot de opvoeding of leerde je dat in de praktijk. In totaal wordt EUR 127.500,00 per jaar uitgetrokken om kerngericht werken uit te rollen. Zoals met vele projecten in Giessenlanden het geval is wordt er veel geld besteed aan het opzetten van een overlegorgaan. Subsidies van sportverenigingen e.d. zijn weg bezuinigd om de beleidsmakers te kunnen betalen. Ik vind dat een slechte zaak. Dorpsberaden kunnen een goede bijdrage leveren aan het leefbaar houden van de dorpen. De Raadsleden zijn aangewezen om namens de inwoners de activiteiten van B & W te controleren. De controlerende taak is vooralsnog beter gestructureerd dan de participatie van de dorpsvertegenwoordigers.

Eén van de oudste CU-leden heeft het eens kernachtig verwoord: “er moeten regels zijn, anders wordt het een rotzooitje.” Zonder regels hangt het functioneren van de dorpsraden af van de persoonlijke invulling van de betrokkenen. In een casino heb je nog meer kans op een goed resultaat.

De CU diende een amendement in om in 2014 het proces te evalueren. De reactie van de burgemeester op het amendement was: “in feite omarmt de CU het kerngericht werken niet” Een voorstel tot evalueren wordt zelden zo geïnterpreteerd! Ik leg het uit als een vorm van manipulatie in een ongepaste flow van eigenzinnigheid. Wellicht worden er in de notulen nog excuses toegevoegd? Of zal de opmerking in het geheel niet genotuleerd worden?

Een voorzitter met een dubbele pet op?

Het kan anders

Hoe zou de Tweede kamer reageren als de NS besloot de bestuurder van de trein ook de kaartjes tijdens de rit te laten controleren? In de Raadsvergadering is iets dergelijks heel normaal. De burgemeester heeft een eigen portefeuille, waardoor het regelmatig voorkomt dat de raad geen voorzitter meer heeft en de portefeuillehouder naar eigen believen kan handelen. Soms verlang ik zelfs naar de op zich storende vraag van de voorzitter midden in een betoog van één van de deelnemers aan de raadsvergadering: “wat is uw antwoord op de gestelde vraag !?!” Het zou de vergaderdiscipline verhogen als er in voorkomend geval een waarnemend voorzitter wordt benoemd.

De Raadsinformatie brieven (RIB)

niet besluitvormend, maar informatieverstrekkend

Een RIB-je hier een RIB-je daar en de actieve informatieplicht ven het college aan de Raad is voor elkaar. Dat de inhoud van een RIB soms een herhaling van zetten is, weinig actueel en daarom volkomen overbodig zijn wordt niet vaak uitgesproken. De raadsleden blijven verstoken van actuele informatie over lopende zaken. (Het ‘naast op de bok zitten’ is voor anderen bestemd). De raadsleden zijn al verheugd als ze überhaupt tussentijdse informatie ontvangen. Dus geen amok maken, maar de informatie het graf in prijzen. Dan maar van mij een inhoudelijke beoordeling met betrekking tot de deze maand verschenen informatiebrieven.:

RIB 2012-66 Grondbedrijf

Biedt niet meer informatie dan uit de jaarrekening 2012 zal blijken. Die verschijnt in mei 2013. Overbodig derhalve. Jammer van de bestede tijd.

RIB 2012-58 Frontoffice dienstverlening-werken op afspraak per 1-1-2013

Geen onderwerp om 2 pagina's aan te wijden. Uitvoerende activiteit, dus voldoet aan het criterium van informatieverstrekking aan de Raad. Worden mensen, die geen afspraak hebben gemaakt professioneel weggestuurd? Hoeveel kostte ook al weer het in 2012 aangeschafte, geavanceerde "aan de beurt" systeem in de hal van het gemeentehuis?

RIB 2012-62 Melding van nevenfuncties van wethouder H. Akkerman

Een bezoldigde functie, maar revenuen vloeien terug in de gemeente kas. Zou het niet transparanter zijn geweest om het aantal diensturen navenant terug te draaien en de wethouder zijn welverdiende gage te gunnen?

RIB 2012-53 Overzicht bestaand beleid ondergrondse afvalinzameling

Volkomen overbodige informatie. Ik voel plaatsvervangende schaamte van de ambtenaar, die deze RIB moest vervaardigen. Een folder van De Waardlanden geeft betere informatie.

RIIB 2012-65 Voorontwerpbestemmingsplan "Giessenburg Dorpskern"

De bestemmingsplanprocedures zijn aan deregulering toe. Deze RIB bewijst dat. Geen waarde, omdat procedures spijkerhard zijn vastgelegd.

RIB 2012-68 Gunning aanbesteding hulp bij het huishouden en verdere stand van zaken

De actuele ontwikkelingen zijn niet vermeld. Daarom mosterd na de maaltijd. Het lijkt nu op het schoon poetsen van het eigen straatje. Die activiteit valt onder de WMO voorziening Huishoudelijke Hulp 2.

Nieuwe Grafzerk-rotonde in Arkel.

Crypte d' éternité voor eeuwig gered

Naar verwachting zal in 2030 de begraafplaats in Arkel worden geruimd. Van overheidswege werd besloten alle vormen van lijkbezorging vanwege inefficiëntie te verbieden. Alle begraafplaatsen in Nederland worden geruimd. In Arkel wordt over de begraafplaats een nieuwe weg gelegd met een rotonde. In het midden van de rotonde staat de in 2013 gerenoveerde grafkelder van de (uitgestorven) familie H. Muller Van Heeswijk. Omdat in 1926 niet in de overeenkomst werd opgenomen dat de grafkelder afgebroken mocht worden als de begraafplaats zou worden opgeheven, heeft de gemeente de grafzerk in het midden van de rotonde gehandhaafd. De zerk is aangelicht met LED schijnwerpers. Er is een bord geplaatst met de tekst: "Crypte d' éternité. Deze grafzerk is het eeuwige leven geschonken door de Gemeente Alblasserwaard (voorheen Gemeente Giessenlanden voorheen Gemeente Arkel)" De rotonde heeft de naam Rond-point Crypte gekregen. De streekbewoners noemen de rotonde het Eeuwige Grafrondje. Om misverstanden te voorkomen heeft de Gemeente Alblasserwaard bij de rotonde een bord geplaatst met de tekst " Afslaan hoeft niet eeuwig te duren".

Censuur op de berichtgeving in Het Kontakt?

Hetzelfde nieuws van de ene dag is niet hetzelfde nieuws in de volgende dag.

De berichtgeving op 23 januari jl. op de website van het Kontakt over het slaan van een eerste paal van de windenergiemolens in Giessenburg was op 24 januari jl. ingrijpend aangepast. Zou in Giessenlanden ook censuur worden toegepast? Toch maar eens navragen bij de verslaggever Geurt Mouthaan.

De Windenergiemolens in Giessenlanden

de eerste paal, het is niet wat je ziet....

In een winters landschap werd een episode van het toneelstuk “Bevangen door de windenergiemolens” opgevoerd. Op realistische wijze werd nagespeeld hoe de eerste paal zou zijn geslagen. Het heiblok, de wethouder en de exploitant, alsook een aantal genodigden waren aanwezig. Bouwvakkers waren er niet, want die hadden vorstverlet. De aanwezige fotograaf van Het Kontakt legde het schouwspel op de gevoelige plaat vast. De dialogen tussen de hoofdrolspelers waren van dien aard, dat de regisseur had bedacht er een interactieve voorstelling van te maken. De toeschouwers werden verrast op biologisch verantwoord gekoelde champagne, althans wat er van over was. De wethouder had de windenergiemolens verward met een schip en zodoende met champagne het remplacement van de niet geslagen paal gedoopt. De paal kwam dus niet in de grond, een boeiende interactie met het publiek kwam niet van de grond. De wethouder was trots. De hoogte van de 3 windmolens was zodanig, dat ze in geheel Giessenlanden te zien zouden zijn. Mijn buurman maakte de opmerking: “het is maar wat je mooi vind”, waarna de wethouder snel iets moois verzon. Hij verklaarde dat de 3 windmolens 5500 gezinnen in Giessenlanden van stroom zouden kunnen voorzien. De exploitant kreeg het wat benauwd bij deze opmerking, want de werkelijkheid is dat hij zijn commerciële winsten gaat behalen door de stroomopbrengst aan te bieden op de stroombeurs. De huishoudens in Giessenlanden hebben in het geheel geen profijt van de windenergiemolens. Een typisch geval van wel de lasten, maar niet de lusten. Maar gelukkig kon de exploitant nog melden dat er jaarlijks onderhoud aan de molens moest worden gepleegd. Zij zouden door het onderhoud en perioden van windstilte per jaar nog wel enige maanden stil staan. Bovendien bestaan er nog hogere molens, dus de Giessenlanders moesten niet klagen over het uitzicht. Het publiek diende hem van repliek: ”dit lijkt op het verhaal van een chirurg, die na een operatie tegen zijn patiënt zei: de kosten van de operatie krijg je niet van de zorgverzekeraar vergoed, maar je hebt geluk er zijn drie vingers geamputeerd. Voor hetzelfde geld had je nu geen arm meer. “

Het schouwspel was verder niet meer om aan te zien en horen. In Het Kontakt staat hoe de fundering van een windenergiemolen wordt gefabriceerd. Zo milieuvriendelijk is dat ook weer niet. De ook aanwezige voorzitter van de Fokveedag verklaarde dat er tot nader order binnen een straal van 2 km van de windenergiemolens niet gefokt mag worden. Eerst zal er onderzoek plaatsvinden of de aanwezigheid van windenergiemolens nadelige effecten heeft op de genen van dieren en hun eigenaren. De wethouder was blij met deze opmerking. Hij had nog niet bedacht dat de windenergiemolens een bijdrage zouden leveren aan de krimp van de bevolkingsgroei in de wereld. Een ultieme droom werd werkelijkheid. Geen landschappelijk schoon meer, de ganzen worden en passant verjaagd, geen bevolkingsgroei, maar wel een wit voetje in Den Haag. Hij zag zijn carrière kansen met stip stijgen. Tevreden gingen de exploitant en de wethouder door met feestvieren. Het publiek was al lang voor het einde van de voorstelling teleurgesteld afgehaakt.

Realisatie sporthal Giessenburg komt nabij

Slimmigheid kan ook worden afgekeken

Nu de Gemeente Zederik het voorbeeld heeft gegeven door 600 zonnepanelen op een sporthal te gaan plaatsen, wordt momenteel in het Gemeentehuis van Giessenlanden de in 2010 gemaakte plannen voor een sporthal te Giessenlanden aangepast. De sporthal wordt nu oost-west aangelegd. Het dak krijgt een optimale hellingshoek voor het opwekken van zonne-energie. Er worden 650 zonnepanelen geplaatst. Het project kan budgetneutraal worden gebouwd, zodat de realisatie van de plannen niets meer in de weg staat.

« Terug

Reacties op 'Twittermail januari 2013'

alicezeta56, alicezeta56 (alicezeta56) [919502]
Geplaatst op: 01-07-2015 11:28 Quote
Whenever someone in the Financial division walks right into a room of individuals from the actual sales as well as marketing sections, the discussion dies lower and everybody waits for that killjoy in order to leave. www.connectfinance.net
For those who have old debt that you're paying back in a much decreased monthly rate the probabilities are how the debt may be sold onto to some debt selection agency. This really is good news for you personally and here is why! www.thefinancecompany.net
It's very important to possess personal financial discussions together with your spouse or even partner. Learning how to speak regarding money, inside a helpful as well as worthwhile method, can create the very best foundation with regard to both your own relationship along with your financial well-being. www.adviceaboutfinance.net
alicezeta56, alicezeta56 (alicezeta56) [919502]
Geplaatst op: 01-07-2015 11:28 Quote
Millions would like relief using the same kind of outdated techniques that only wind up costing energy and cash. The so-called alleviation just requires a different type of debt. You will find better methods. www.rainbow-finance.net
Scientific works within the theories associated with finances as well as credit, based on the specification from the research item, are characterized to become many-sided as well as many-leveled. www.vipcarfinance.net
Are you searching to teach your son or daughter about cash management? The sooner you start this method, the easier it will likely be for your son or daughter to create financial habits which will benefit her or him for an eternity, and avoid them through moving house after university in severe debt. www.teachingfinance.net
alicezeta56, alicezeta56 (alicezeta56) [919502]
Geplaatst op: 01-07-2015 11:28 Quote
It's becoming progressively apparent which business, once we know this, is deep in the center of a spectacular transformation. www.businessfrontier.net
Have a person ever considered a symphony orchestra in an effort to see what sort of large business might be structured? Suppose each portion of the orchestra is really a department inside your business, and also the musical overseer, or conductor, may be the CEO or even The Employer. www.businessorganisers.net
Building an effective business requires using a firm basis. Mission, Eyesight and ideals, hard edged preparing, leadership improvement and utilizing a common group of tools with regard to resolving problems really are a good starting point. www.successionbusiness.net
Nieuw bericht