Twittermail maart 2013

Aart_Schalkdonderdag 28 maart 2013 20:59

Kaders Masterplan Leefbaarheid uitgebreid besproken, maar niet besloten
Bij de behandeling van het Masterplan Leefbaarheid is door de Raad extra input gegeven hoe om te gaan met de toekomstige voorzieningen in de dorpskernen . Er zijn geen concrete zaken besloten om uit te voeren. De slak is nog steeds niet ingehaald.

Op persoonlijke titel. Niet representatief voor het officiële standpunt van de ChristenUnie Giessenlanden

Vragen halfuurtje

Ten tonele, het maakt niet uit met wat

De PvdA wil actueel inspelen op de recente presentatie van het Noorderhuis in Noordeloos. Krijgt daarvan ternauwernood toestemming van de voorzitter. Verschillen met geannuleerde sportpark Giessenburg en Het Noorderhuis worden betwijfeld. Burgerinitiatieven zijn kansrijk als zij passen in de kaders (die op dat moment nog niet vastgesteld waren!). Vaagheid blijft overheersen, want ook in het Masterplan Leefbaarheid wordt geen duidelijkheid gegeven. Het college ziet het anders. Daarmee veranderen de vaststaande feiten niet.

De VVD wil graag weten wat het college gaat doen aan 55 spookburgers. Ik had me verheugd op het antwoord. Helaas wordt de beantwoording schriftelijk gedaan. De burgers worden verstoken van preventieve maatregelen. De spookburgers blijven uit beeld.

RV2013-06 Meenemen budgetten 2012 naar 2013 (hamerstuk)

een houdbaarheidsdatum voorkomt werk

Niet gebruikte budgetruimte in 2012 wordt overgeheveld naar 2013. Dat is bijna een automatisch jaarlijks ritueel. De CU en VVD hebben in een stemverklaring het college gevraagd de inzet van de ongebruikte budgetten 2012 nog eens extra kritisch te beschouwen.

RV2013-11 Ontheffing ingezetenschap wethouder H. Akkerman (hamerstuk)

Als de provincie erover zou beslissen, dan......

De heer Akkerman mag in afwachting van de verkiezingen 2014 in Gorinchem blijven wonen. Een andere bijzondere reden om ontheffing van het ingezetenschap (art 36a, lid 2 Gemeentewet) te verlenen is er niet.

Noviteit in de Raad

plv. voorzitter neemt tijdelijk waar

Bij de behandeling van RV 2013-07 (portefeuillehouder Boot) werd de vergadering geleid door plaatsvervangend voorzitter Huib Glerum (CDA). Leuk om te zien hoe positief het uitwerkte. Zowel de Raad als de portefeuillehouder hadden er zichtbaar profijt van. Wordt de procedure nog geëvalueerd met de Raad?

RV 2013-07 Masterplan Leefbaarheid (debatstuk)

geen besluit en toch een zinvolle avond

Voor de vergadering hebben de partijen overleg gepleegd. Deze kartelvorming lijkt op matchfixing. In de politiek een ingeworteld gebruik, dat verstikkend werkt op het debat. Tijdens het debat werd een A4-tje met de ingenomen standpunten uitgereikt. Een breed gedragen standpunt zou de één verheugend zeggen, een ander zou kunnen verwijzen naar de onwrikbare vooringenomenheid tijdens het debat.

Een paar steekwoorden uit de standpunten van de partijen:

PvdA

De Tilgroep afstoten, zo snel als mogelijk verzelfstandigen. Het voorstel van de voetbalverenigingen accepteren. De scholen samenvoegen, zoals in Hoogblokland. De peuters worden afgeduwd (= zorgvuldig te verzelfstandigen). Bibliotheken geen onderdeel van voorzieningen. Sporthal en Gezondheidspark niet van de kaart. Masterplan Hoogblokland starten.

CDA

Geen scenario denken, maar actie nemen. Voorzieningen op dorpsniveau. Voorzieningen voor 50 jaar veilig stellen. Voor de zomer besluiten. Voorzieningen sober en functioneel.

Exploitatie Bruisend Hart ( –/- EUR 125 m) prioriteit. Voorstel voetbalverenigingen onder voorwaarden accepteren. Scholen: één leeg lokaal acceptabel. Peuters geen kerntaak.

VVD

Omdenken.(VVD had klaarblijkelijk nieuwe boekenkennis opgedaan)

Verstikking: meer uitgaven, dan inkomsten. Provincie krijgt de zwarte Piet!

Minimaal 1 basisschool per kern. Verzelfstandigen van voetbalverenigingen

1 dorpshuis per dorpskern. Creatie van sense of urgency.

CU

Vraagt om zorgvuldigheid m.b.t. Burgerinitiatieven. Vitale, leefbare dorpen. Onderwijs: dorpskerngericht. Dorpshuizen: ontmoetingsruimte op dorpskernniveau.

Buitensport: dorpsgericht. Slim combineren 0-4 jarigen. Tilgroep: in afwachting voorstel college. Projecten zo snel als mogelijk uitvoeren.

SGP

Onder druk wordt alles vloeibaar. Decentraliserende centrale overheid is een factor.

Peuters privatisering. Onderwijs : minimaal 1 school per kern.

Dorpshuizen: behoud dorpshuisfuncties, geen gebouwen

Besluit

Het door het college gevraagde besluit aan de Raad werd niet genomen. Het college gaat aan de slag met inachtneming van de input van de raad. Zo werd op het laatste moment voorkomen dat in het besluit de aangedragen input gereduceerd werd tot een keuze, waar en hoe de voorzieningen in stand zouden dienen te worden gehouden.

Het Masterplan Leefbaarheid en de input verdwijnt nu weer uit het zicht. Het college geeft geen voorspelling wanneer het eerste concrete voorstel in het kader van dit Masterplan in de Raad zal kunnen worden behandeld. Dan doe ik het maar. Als de vertragingspolitiek van het college de afgelopen jaren wordt geëxtrapoleerd dan zal er dit jaar geen projecten ter goedkeuring aan de Raad worden voorgelegd. Helaas, de kwalificatie hoge prioriteit is niet nadrukkelijk vastgelegd.

RV 2013-08 Nieuwe leesvoorziening (debatstuk)

elke vernieuwing is nog geen verbetering

Een weergave van de standpunten van de diverse partijen in vogelvlucht :

CU

Spreekt van groot avonturen boek. Qua capaciteit lijkt één en ander niet haalbaar. Response van de wethouder: spreiding maakt het behapbaar. Evaluatie moet inzicht geven.

SGP

Overgang van traditioneel naar digitaal lezen. Geen probleem voor SGP.

VVD

Een besparing, die geen onevenredig pijn veroorzaakt. Dit voorstel wordt als realistisch beschouwd. Krijgt de steun van de VVD.

CDA

Gaat bibliotheek in oude vorm missen. Bibliobussen zal acceptabel alternatief blijken te zijn. Zijn stoptijden voldoende? Kunnen minder validen ook de bus betreden?

PvdA

Zet in op het besluit op te schorten tot september 2013. Buddingh (PvdA) verhaalde zeer geëmotioneerd zijn bevindingen met de bibliotheek faciliteiten. De PvdA zou alternatief initiatiefvoorstel in de maak hebben. De voorzitter maakte Buddingh hulpvaardig erop attent dat er geen raadsteun voor zijn plan was. Zonder stekkerdoos maakte de PvdA duidelijk dat de stekker vandaag uit de bibliotheken wordt getrokken. De “vernieuwing” van de leesvoorziening zal pas in 2015 geëffectueerd worden. Waarom dan niet het voorstel van de altijd creatieve PvdA afgewacht? Heeft matchfixing weer een slachtoffer gemaakt?

Besluit

Budgetten voor scholen en bibliobus voor ouderen. De PvdA stemde tegen.

De Twittermail heeft een aanvulling gekregen

communicatie via meer kanalen

De Twittermail heeft een aanvulling gekregen in de vorm van de twitteraccount @AartSchalkCU. Ook voor niet twitteraars te lezen via aart.schalk.nu Deze weblog is nog wel in ontwikkeling, maar tijdens de verbouwing blijft de verkoop normaal doorgaan.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht