Twittermail oktober 2011

Aart_Schalkdinsdag 01 november 2011 21:35

Oktober, ook in de politiek een oogstmaand?
tel je zegeningen en bepaal je strategie voor het volgende jaar

Langzamerhand wordt de balans opgemaakt voor dit jaar. Wat is er bereikt? Wat wordt nog dit jaar afgerond? Wat is het startpunt voor het nieuwe jaar? Wat willen we bereiken in 2012?

Op persoonlijke titel.  Niet representatief voor het officiële standpunt van de ChristenUnie Giessenlanden

Actueel, gedateerd of over de datum?

achteraf goedkeuren  is legaal?

In politiek Giessenlanden zijn de tijdlijnen vaak lang. Zo wordt het normaal gevonden dat de Raad op 27 oktober jl. instemming  heeft gegeven voor het aantrekken van een inhuurkracht met gouden handjes, terwijl de betreffende man per 31-8-2011  zijn werkzaamheden is gestart. Zo wordt er met interesse gekeken naar  raadsinformatiebrieven, die al een paar maanden op de plank zijn blijven liggen.  Maar soms  zit het mee. De begroting 2012 is behandeld, voordat 2012 is aangevangen.  Tel je zegeningen, want het kan zo maar weer anders zijn in 2012.

Goudmijntje?

Tijdelijke inleenkracht laat zich verrijken

Onze gemeentesecretaris is voor geruime tijd arbeidsongeschikt. Van harte beterschap van deze plaats gewenst. Zijn hoofdtaken kunnen niet tijdelijk worden overgenomen door collega's. Een beetje vreemd. Roeien met de riemen, die je hebt is wellicht een gezegde dat inmiddels vervangen is . Als een motor uitvalt dan moet je hem vervangen, ook al kost dat exemplaar veel meer. Dat spreekt  in het stadhuis meer aan. Vooral als je denkt dat je zonder meer kan beschikken over gemeenschapsgeld  dan is het gemakkelijker om de motor te vervangen.   Ook in dit geval:  voor 4 maanden inhuur wordt EUR 97 m uitgegeven. Let wel: ook nog 75% dienstverband, terwijl onze gemeentesecretaris een fulltime baan heeft.  Daarom hou ik meer van roeien met de riemen, die je hebt.

Gelijke monniken, gelijke kappen?

of te wel het kwaad verraad zichzelf...

Voor de burgers in Giessenlanden werd in september 2009  Giessenlanden crisistijd aangezegd door het college. Intussen is duidelijk dat de crisis voorbij gaat aan het gemeentehuis  zelf. Voorbeelden daarvan zijn consequent  weigeren in eigen vlees te snijden en  gemeenschappelijke regelingen, die steeds meer geld kosten. Coalitiepartij VVD heeft bij de kadernota van 2012 op 23 juni jl. haar mening verwoord in een motie:

per direct afkondigen vacaturestop, per direct stop op inhuur externen, tariefsverlaging afdwingen op lopen inhuurcontracten, geen verlenging van tijdelijke contracten, medewerkers anoniem vragen naar bezuinigingsvoorstellen, minimumniveau c.a. bepalen.

Onder emotionele druk van het college werd de motie  destijds door de VVD ingetrokken.  Dit kost de gemeenschap nu veel geld.

Window dressing...

is het je beter voor doen dan dat je bent

Een  confronterend staaltje daarvan van de CDA en de PvdA deze maand . De CDA haalde de pers met het uitbrengen van een stemverklaring bij het hamerstuk om een waarnemend gemeentesecretaris in te huren. "Eens maar nooit meer. Nood breekt wet, het is overmacht  Ver boven de Balkenende-norm ."  Het ontgaat mij wat de overmacht zou kunnen zijn. In het persbericht stond niet dat Van Vuren in dezelfde zin zei dat het een 75% dienstverband betrof, terwijl onze gemeentesecretaris fulltime werkt.  In het raadsvoorstel staat dat niet vermeld. Van  Vuren (CDA) vond het klaarblijkelijk niet nodig om die omissie te melden tijdens de beraadslagingen. Zou het achterhouden van essentiële informatie grond zijn om een herbehandeling van het raadsbesluit aan te vragen?

Berend Buddingh (PvdA) twitterde volgens het Kontakt: "Ver boven de Balkenende-norm. Waanzin". Tijdens de info- en raadsvergadering bleef het verdacht stil in de PvdA hoek. Twitteren en  tegelijkertijd een inbreng leveren tijdens de raadsvergadering  lukt Buddingh dus nog niet. Wat nu, blijven oefenen of  maar  niet meer doen?

Rapporteren of camoufleren?

de functie van de Berap  nader bezien 

Berap staat voor bestuursrapportage. De wethouder  Harmen Akkerman heeft uitgelegd dat 2x  per jaar in een Berap die dingen worden gerapporteerd, die afwijken van het voorgenomen beleid. Dat zou je anders  willen, vooral als je over de stand van  de lopende zaken geïnformeerd wil worden.  En dan graag rapporteren in duidelijke taal. Nu staat er   op de plekken waar je concrete gegevens verwacht  omschrijvingen zoals:  een betrekkelijk gering bedrag,  forse bedragen,  nauwelijks investeringen gepland of renteopbrengsten in de latere jaren  t.o.v. eerdere planningen. Dit is amateuristisch camoufleren in plaats van rapporteren.  Naar aanleiding van onze mondelinge vragen verwees de wethouder op de informatieavond naar een ander, niet traceerbaar  stuk. Dus de ambtenaren maar weer aan het werk gezet om deze informatie concreet te krijgen.  En die hebben het al zo druk .

Programmabegroting 2012

 130 pagina's te veel?

Het boekwerk telt 135 pagina's.   Door selectief te lezen concentreert mijn aandacht zich op circa 5 pagina's . De   belangrijkste informatie geeft het overzicht, waaruit blijkt dat de lasten voor de inwoners nauwelijks stijgen. Als goede tweede scoort bij mij dat  de begroting sluitend wordt gemaakt met een onttrekking van EUR 940.000,00 uit de Reserve opbrengst woningbedrijf. Als treurige derde  bedenk ik dat  het college zichzelf een tunnel heeft gecreëerd om geen lichtpuntjes te hoeven  zien en nu roept dat er licht aan het eind van de tunnel zichtbaar is.  Dagobert Duck bediende zich van een gelijksoortige variant.  Hij sloot zich met zijn geld op in het pakhuis om te genieten van zijn bezit. In beide gevallen wordt het contact met de buitenwereld verbroken.  In de begroting  2012 is niets ingeboekt voor de financiering van de plannen van de dorpskernen om te bezuinigen op de voorzieningen.  Dat zou ik graag anders willen zien. In april 2012 beslist de Raad over de plannen. Dan direct ook gaan uitvoeren en niet wachten tot 2015, omdat dan pas investeringsruimte volgens  de begroting van het college ontstaat.  De geldmiddelen zijn eerder voorhanden, dus eerder starten is geen enkel probleem.

 PvdA krijgt de wind van voren

Tijdelijke bezems  willen ook goed schoon vegen?

Berend Buddingh (PvdA) krijgt een voorkeursbehandeling van het college. Hij krijgt de antwoorden van schriftelijke vragen per brief, getekend door de waarnemend gemeentesecretaris en de loco-burgemeester naar het huisadres gezonden in plaats van de gebruikelijke email.  Niet dat Buddingh er blij mee is. In  het vragenhalfuurtje zinspeelt hij een beroep te doen op  de wet van openbaar bestuur. Dat  wordt  niet zo snel gedaan in Giessenlanden.  Bepaald vriendelijk was de toon van de brief dan ook  niet.  Ik vraag me af wie de dirigent was. De waarnemend gemeentesecretaris of de loco-burgemeester?

De zondagsrust

ter discussie of niet?

De PvdA wil een discussie over de zondagsrust. CDA wethouder De Jong zou dat wel willen, maar ervaart inmiddels hakken in het zand. Daar geeft hij de PvdA de schuld van.  De PvdA  ziet wel iets in het Veluwse model,  de VVD vraagt de wethouder ook te kijken naar  het Zeeuwse model.  Zou de wethouder erg  verrast zijn als hij Giessenlanders ontmoet, die het Bijbelse model willen blijven hanteren?  De heer Lock (SGP) heeft deze ronde gemist. Zijn inbreng hoor ik nog graag een keer. De burgemeester had ook een statement: "het college heeft geen standpunt in deze." Het  zou zo maar kunnen dat  achter het woordje "geen" het woord  "éénsluidend"  is weggevallen.

Avelingen Groep

goed sociaal werk, waarop bezuinigd dient te worden

Het rijk  vermindert haar bijdragen in de verwachting dat op de organisatie wordt bezuinigd.  Van Duin (VVD) constateerde terecht dat de Avelingen Groep een fors deel  heeft doorberekend aan de deelnemende gemeenten, zonder de opgelegde bezuinigingstaakstelling te realiseren. Hij heeft gelijk, maar kreeg dat tijdens de raadsvergadering niet. Aan wethouder De Jong de taak om nog eens na te denken over zijn constatering dat het nu eenmaal zo is dat de gemeenten jaarlijks meer moeten bijdragen.  Niet meer dan erover nadenken, want de Raad heeft besloten geen gevoelens kenbaar te maken. Dat heb ik dan maar persoonlijk aan Van Duin na de  vergadering gedaan.

 Arkel  overbedeeld?

worden de dorpskernen gelijk bedeeld?

Een inspreekster tijdens de informatieavond vroeg zich onlangs af of en hoe  de bezuinigingen  gelijkmatig worden verdeeld over de dorpskernen.  Die  afweging is tot op heden niet gemaakt. Ook bij de lopende  en in ontwikkeling zijnde projecten niet.   Uitgaande van dat criterium wordt Arkel  momenteel fors overbedeeld.

Zederik  (2014) sneller uit de rode cijfers dan Giessenlanden (2015)

appels met peren vergelijken?

Wethouder Bos van Zederik meldt dat in eerste instantie wordt gekeken naar maatregelen, die de inwoners geen pijn doen, zoals: scherp op kosten letten, slim aanbesteden, efficiënter werken.  In de ambtelijke organisatie verdwijnen door natuurlijk verloop in de loop der jaren 7 arbeidsplaatsen.  Ja, het is inderdaad appels met peren vergelijken vrees ik.

« Terug

Reacties op 'Twittermail oktober 2011'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.