Twittermail januari 2012

Aart_Schalkdonderdag 02 februari 2012 20:16

Een zachte winter, ook politiek gezien

Het college beweegt nauwelijks. De coalitie ook. De oppositiepartijen krijgen met omtrekkende bewegingen de informatie, waarom zij vragen. Bijna een frustrerende, inactieve maand. Leven in de brouwerij kwam toen de CDA instemming van de raad kreeg om de niet in het bestemmingsplan passende mantelzorgbebouwing van de familie Bos in Noordeloos op de agenda te plaatsen....

De politie is waakzaam

het Kontakt zorgt voor vrolijkheid in de nood.....

Op de website van het Kontakt (www.hetkontakt.nl/Alblasserwaard) worden de koppen van geplaatste artikelen onder elkaar vermeld . Door op de kop te klikken kan het betreffende artikel in zijn geheel gelezen worden.  Op 23 januari jl.  werd de kop geplaatst: " PvdA wil Arkel wakker schudden". Op 24 januari jl.  werd daarboven gezet: " Politie waarschuwt voor babbeltruc".  Goed dat de politie oog heeft voor dreigend gevaar. 

De genomen besluiten belicht

langer  dan de besluitenlijst

Bestemmingsplannen

Dat kan beter, dus simpeler

Eén van de procedures, die inmiddels zo ingewikkeld zijn gemaakt dat er  slechts een paar ingewijden met hulp van juristen  echt de in en outs kunnen beoordelen, zijn de bestemmingplannen en  de bijbehorende procedures.  Van oudsher worden stukken 12 weken ter inzage gelegd.  Internet, digitalisering en en dies meer zij ten spijt. Vastgehouden wordt aan  traditionele regels en tijdlijnen. De discussies gaan veelal  over wat nu wel of niet mogelijk is. Dan wordt het tijd voor een algehele herziening van  het fenomeen van  bestemmingsplannen.  Dan staan de regels weer ten dienste van de mensen . Nu lijkt het erop dat iedereen er last van heeft.

In de dorpskern Hoornaar worden twee indikkingprojecten mogelijk gemaakt. De procedure was lang, met de betrokkenen is consensus bereikt.  Nu nog langs de welstandscommissie met de bouwplannen. 

Een nieuwe welstandcommissie

 leden voor drie jaar benoemd

De raad heeft ingestemd met het benoemen van twee nieuwe leden en een herbenoeming.

In het raadsvoorstel staat het college de voordracht ondersteund.  De raad werd gevraagd te tekenen bij het kruisje. De CU en SGP vonden het prettig als er iets meer bekend werd dan alleen de naam (goed gespeld?) van de kandidaten.  De affiniteit van de leden blijft een vraagteken. De Stichting Stad, Dorp en Land, aan wie het welstandsbeheer is toevertrouwd, geeft op haar website  geen informatie over de leden van de 7 welstandcommissies, die onder de koepel van deze stichting opereren. Geen staaltje van openheid van zaken geven. De CV's van de nieuw toe tredende leden werden alsnog ter kennisneming aan de raadsleden gezonden. De raad heeft een aanzet gegeven om in de nabije toekomst het nut van het voortbestaan van de welstandscommissie te onderzoeken.  Het voornemen bestaat dat de wettelijke verplichting tot het hebben van een welstandscommissie wordt opgeheven.

Bomenverordening

geen kapvergunning meer nodig, tenzij..

Voor als waardevol aangemerkte bomen (dat predicaat geeft de Gemeente) blijft een kapvergunning nodig. De Stichting Bomen geeft subsidie voor het plegen van onderhoud aan monumentale bomen. Of de definitie van waardevolle bomen overeenkomt met die van monumentale bomen werd niet in  de discussie betrokken.

De bomenverordening geldt voor de kernen. Voor mij hadden tuinen kleiner dan 200 m2 mogen worden uitgesloten van de bomenverordening.  Dat zou wel zo praktisch zijn geweest.  In  het overgrote deel van Giessenlanden (globaal alles wat wordt aangemerkt als buitengebied)  geldt de Boswet . Herplant na het kappen van bomen is het belangrijkste uitgangspunt van de Boswet. 

Recht op te bouwen, plicht om te slopen

een  krachtig, maar onbarmhartig  en te algemeen standpunt van het college

In de raadsvergadering werd 1,5 uur gedebatteerd over een casus, waarbij  inmiddels mantelzorg op eigen erf wordt verleend, maar dat de totale bebouwing op het erf conform de geldende regels het maximaal aantal m2 overschrijdt.  Als onderdeel van een lange procedure worden nu door de Gemeente stappen ondernomen om de destijds overeengekomen  sloop af te dwingen.

Een debat van 1,5 uur is uitzonderlijk in Giessenlanden. Zolang wordt normaliter  zelfs niet besteed aan de behandeling van de begroting.  Wellicht was de voorzitter mild als gevolg van de filmopnamen, die mogelijk gebruikt zouden worden in een EO tv programma. Een handige zet van de betrokken familie? Glerum (CDA) als initiatiefnemer en de fracties  kregen  ruim de tijd om hun punt te maken.

Voorspelbaar was dat de tegenstelling tussen het verlangen om handhavend op te treden op basis van de huidige regelgeving enerzijds en  de  maatschappelijke behoefte om mantelzorg op eigen erf te gaan plegen anderzijds gevoeld zou worden als een dilemma.

Regelgeving loopt per definitie altijd achter bij maatschappelijke ontwikkelingen.  Van Houwelingen (VVD) stelde voor om een commissie te benoemen, die binnen twee weken aan de raad zou adviseren of de regelgeving (Ruimtelijke Ordening) niet aangepast moest worden. Dat ter voorkoming van precedenten. Ik begrijp zijn redenatie wel, alhoewel het door hem gebruikte voorbeeld dat iemand een  flat  op zijn erf zou willen en kunnen bouwen wat overdone was.

Uiteindelijk ondersteunde de CDA en CU een motie waarin duidelijk het signaal werd gegeven dat vooruitlopend op het van kracht worden van nieuwe bestemmingsplannen initiatieven tot mantelzorg met een positieve grondhouding zouden moeten worden bezien en de betrokken familie ontheffing zou moeten krijgen.  De  PvdA vond dat het college in deze casus het goed heeft gedaan zonder enige sociaal medeleven te tonen.  Van Houwelingen( VVD)  had pijn in  het hart bij het tegen stemmen. De aanwezige arts op de publieke tribune (Leen Trouwborst) hoefde evenwel niet in actie te komen. Aan de lichamelijke ongemakken van de VVD  had de betrokken familie natuurlijk niet veel. Met 7 stemmen tegen en 5 stemmen voor bleef alles bij het oude. Een  gang naar de rechter staat op de rol bij de betrokken familie.  

 Op de publieke tribune wordt meegedacht

Toen werd geopperd de sloop van de schuur/carport uit te stellen totdat de mantelzorg was beëindigd, ging er een briefje op de publieke tribune rond met de tekst: "Als opa 100 jaar wordt dan blijft de carport nog 20 jaar staan...." . Mijn reactie daarop was: "dat is prettig voor de auto..." Dat argument werd helaas niet gebruikt in het debat.  Dan toch maar echt gaan twitteren?

De boemerang tactiek

een antwoord op een verstoring van  het debat

Tijdens het interpellatiedebat ging circa 10 minuten verloren aan een pleidooi van de voorzitter om vergroting van de kennis van de raadsleden. Dat zou de kwaliteit van het debat in de toekomst ten goede komen.  Ongetwijfeld zou dat kunnen. De timing van een dergelijke inbreng in het huidige  debat  is discutabel. Het kan opgevat worden als: " jullie zijn nu incapabel, ga maar terug naar school".  Daarom is de toegevoegde waarde  van zo'n opmerking  op dat moment  nihil of zeer wel mogelijk  negatief.  De raad had merkbaar moeite om de draad  weer op te pakken. Het balletje had terug geworpen kunnen  worden door op te merken dat de raadsvoorstellen soms te weinig  concrete informatie geven aan de raadsleden, die nodig is om verantwoord een besluit te kunnen nemen. Meer informatie geven helpt ook om het vermeende  euvel van  kennisgebrek op te heffen.  Misschien had de voorzitter zich dan gerealiseerd dat haar inbreng niet zo relevant was voor het debat.  Of dat zou leiden dat de voorzitter zichzelf tot de orde roept?

 

Overdracht brede school De Lingewaard Arkel

een  krachtig, maar onbarmhartig  en te algemeen standpunt van het college

In Giessenlanden zijn alle partijen terecht ruimhartig gezind in het  goed faciliteren van het onderwijs.  Consequent aan het eerder gevoerde beleid werd voorgesteld akkoord te gaan met de overdracht van de brede school te Arkel aan de Stichting SOHG.  Deze stichting verwerft het volledige eigendom van de opstallen en onderliggende grond en wordt contractueel verplicht tot het gebouw- en beheermanagement in de ruimste zin van het woord. De CU  is van het nut van deze constructie overtuigd.  Op twee punten blijft  de transactie onbevredigend. In de (onderhandse) overeenkomst is opgenomen dat het gebouw weer eigendom wordt aan de gemeente als de stichting in financiële problemen geraakt. De koopsom voor de Stichting bedraagt EUR 735.000,00, terwijl de gemeente EUR 1.9 mln heeft geïnvesteerd  in de nieuwbouw en de waarde van de grond ingeschat wordt op EUR 4 ton. Circa EUR 1,6 mln gemeenschapsgeld wordt dus gratis doorgeschoven naar de stichting.

Onduidelijk is gebleven in hoeverre het herverkrijgen van het gebouw  door de gemeente  in geval van faillissement  van de stichting vast staat. De koopsom ad EUR 735.000,00 wordt voor 100% gefinancierd door een lening met een looptijd van 40 jaar, verstrekt door de gemeent. De vordering op de Stichting is concurrent, dat wil zeggen dat  in geval van een faillissement moet de gemeente afwachten of er voldoende middelen zijn om de lening terug te betalen. Dit had voorkomen kunnen worden door een recht van hypotheek op het gebouw te vestigen.  Het college neemt dit risico  in haar overtuiging dat het niet realistisch is dat de stichting in de financiële problemen geraakt. Scholen en zwak gekapitaliseerde stichtingen zijn echter  kwetsbaar in een  recessieve economie.

In mijn  voormalige functie bij een  -toen nog gerespecteerde- bank zou ik een dergelijke financieringsaanvraag  niet goedgekeurd hebben.  Zou dat verschil in inzicht alleen maar komen door het verschil in beoordeling van een commerciële - en een overheidsinstelling?   

 

Pluim van de maand

arbeid adelt

Als de raadsleden naar inspanning zouden  worden betaald, dan mag voor mij Glerum (CDA) deze maand wat extra krijgen. Ik schat in dat hij heel wat overuren heeft gemaakt om zijn inbreng in deze raadsvergadering voor te bereiden. Hulde!  Mijn buurman op de publieke tribune had daar minder oog voor. Hij oordeelde dat de vergadering rommelig was en dat Glerum niet op zijn best was.  Op basis van het behaalde resultaat zal Glerum  dat wellicht met hem eens zijn.

 

Twitteren door raadsleden tijdens de raadsvergadering

hetzelfde effect als telefoneren tijdens het autorijden?

Uit onderzoeken naar het effect van telefoneren tijdens het autorijden is  gebleken dat  het concentratievermogen op het autorijden afneemt.  Althans, als de data van de  onderzoeken niet vervalst zijn. Wat zal het effect zijn op de inbreng tijdens de vergadering als de raadsleden tijdens de vergadering twitteren? Een fervente twitteraar tijdens de raadsvergadering is Buddingh (PvdA).  Ik vond schooldirecteur Buddingh  deze vergadering wel opvallend rustig. Een conclusie trekken op basis van één waarneming is natuurlijk veel te  voorbarig. Overigens, zou hij twitteren van leerlingen tijdens de les op zijn school verboden hebben?

 

OZB tarieven 2012 vastgesteld

de  huizenbezitters worden in 2012 benadeeld ten opzichte van de huurders

De OZB tarieven stijgen in 2012 meer dan het landelijke gemiddelde. Als compensatie geldt een daling van de  rioolheffing. Bezitters van een huis  met een WOZ-waarde van  omstreeks EUR 312.000,00 betalen ongeveer hetzelfde aan gemeentelijke  belasting.   Een lagere WOZ waarde betekent een geringe daling  en een hogere WOZ waarde een iets forsere stijging van de gemeentelijke belasting ten opzichte van vorig jaar.  

Het klinkt allemaal rechtvaardig, maar is het niet. De rioolheffing dient op wettelijke gronden gelijk aan de kosten zijn. Dus  de tariefsverlaging van de rioolheffing moest wel worden teruggeven aan de burgers.  De  hoogte van de OZB kan de gemeente in grote mate zelf bepalen.  In het coalitieakkoord staat dat de OZB niet zou stijgen.  De VVD vergeet haar belofte aan haar kiezers. Hoe zo onbetrouwbaar? De al rijk gevulde kas van de gemeente Giessenlanden profiteert van deze strategie. De inwoners  van Giessenlanden zijn de dupe. 

 

Wozoco Hoornaar

oude bomen moet je niet (vaak) verplanten

Het bestemmingsplan Woon-zorgcomplex Hoornaar is nu vastgesteld. Weer een stapje (wel op rollator tempo) genomen om het project te realiseren.

« Terug

Reacties op 'Twittermail januari 2012'

alicezeta56, alicezeta56 (alicezeta56) [919502]
Geplaatst op: 01-07-2015 11:33 Quote
These authorities grants are supposed to cover every one of the necessary charges for creating a Federally Certified Health Center in different state with the country. These awards where produced by law. myhealthcenter.net
This effortless veg mozzarella dairy product wrap is the better and trendy solution to make your young ones eat greens. This home-made place is abundant with nutrients and reduced fat and also sodium articles. Healthy for many ages. veghealth.net
With the common lifetime course increasing steadily there exists a growing give attention to maintaining any youthful physical appearance. The schedule for a lot of this focus can be your body's epidermis. Skin could be the largest organ oIn your own body and also requires significant care. dailyhealthtrends.net
alicezeta56, alicezeta56 (alicezeta56) [919502]
Geplaatst op: 01-07-2015 11:33 Quote
A qualified health coach is normally more certified and better thought to be a professional inside the health and fitness industry. certifiedhealthcoach.net
In line with the Center regarding Disease Handle (CDC), tooth decay is probably the most frequent chronic infectious conditions among You. S. youngsters. This can be a preventable medical condition that commences early. childrensoralhealthohio.net
Knowing that of a financial advisor does is a superb start with a healthy, professional relationship along with your planner. On this brief write-up, we examine what any planner can do to assist you achieve the financial targets. ehealthplanners.net
alicezeta56, alicezeta56 (alicezeta56) [919502]
Geplaatst op: 01-07-2015 11:33 Quote
If you might be thinking do-it-yourself, than you should be thinking cork floor. Learn exactly why cork floors needs to be next oIn your own list once you upgrade your property. ecohomeimprovements.net
When developing a new residence, adding by using an extension and even just a straightforward remodel inside your home, always consider your neighborhood environment to increase the efficiency of each aspect of one's project. homeimprovementhut.net
A property improvement venture could really benefit an individual, the property owner, and other household simply by increasing the grade of everyday dwelling; and permits recoup about what was put in at second-hand. islandhomeimprovement.net
Nieuw bericht