‘Voorstel voor kredietverruiming GiessenlandenNet ondermaats en niet rijp voor besluitvorming’

Glasvezel.JPGvrijdag 02 november 2018 13:33

Eerst een financieel en markonderzoek van een onafhankelijk adviesbureau en dan pas besluitvorming. Dat is de harde eis van ChristenUnie Giessenlanden bij het voorstel van het college om bij te springen voor de financiële problemen van GiessenlandenNet.

‘Een grondige financiële analyse ontbreekt. Wij vinden het cruciaal dat zo’n onderzoek er alsnog komt. Zonder een dergelijk advies van een registeraccount vinden we het voorstel ondermaats en niet rijp voor besluitvorming’, aldus CU-fractievoorzitter Aart Schalk.

Het college heeft de raad onder meer voorgesteld een deel van de lening om te zetten in aandelen en renteverplichtingen op te schorten. Met dit pakket van maatregelen moet GiessenlandenNet weer financieel gezond worden.

De ChristenUnie deelt de zorgen over de financiële situatie van de stichting en de gelijknamige bv die in Giessenlanden de aanleg van glasvezel heeft gerealiseerd. Maar de manier waarop de gemeente nu te werk gaat, vindt de CU niet grondig genoeg. ‘Bij een bankinstelling zou GiessenlandenNet direct na het niet betalen van de renteverplichtingen en het verzoek om de financiering te verruimen in de ziekenboeg zijn opgenomen. De bank zou onmiddellijk een onderzoek starten. Ook als gemeente behoren we dit te doen’, aldus Schalk, die in zijn werkzame jaren bankdirecteur is geweest.

De ChristenUnie heeft gisteren tijdens de informatieavond vragen gesteld over de kredietverruiming aan GiessenlandenNet. Donderdag 8 november vindt besluitvorming in de gemeenteraad plaats.

« Terug